Handelskade toont woonplannen op eigen wijze

Op zondag 30 oktober presenteren Standvast Wonen en Bouwfonds Ontwikkeling hun plannen voor de Handelskade, het eerste deelplan van het Waalfront in Nijmegen. Drie architectenbureaus laten zien hoe de voormalige locatie van De Gelderlander een levendig woon-/werkgebied met horeca én een eigen(wijs) karakter wordt. 

De planpresentatie gaat vergezeld van 20 kunstwerken over het Waalfront en een debat over Het Nieuwe Werken in Nijmegen. Bezoekers kunnen de nieuwe Handelskade vanuit 10 gezichtspunten bekijken en zien hoe het in de stad past. Bovendien kunnen zij hun ideale woonplattegrond laten schetsen voor bijvoorbeeld de nieuwe woontoren aan de Waal.

De planpresentatie Handelskade vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur in de Waalzaal en foyer van de Stadsschouwburg Nijmegen, Keizer Karelplein 32h. Gratis entree, geen reservering nodig. De ontwikkeling is ook te volgen op www.handelskade.nu.

Programma

 • Dubbelinterview met wethouder Hannie Kunst en ontwikkelaar Hans Slappendel
 • Presentatie Voorlopig Ontwerp door architect Vera Yanovshtchinsky
 • Impressies van de Handelskade vanuit tien gezichtspunten
 • Toelichtingen op de ontwerpen door de drie architectenbureaus
 • ‘Neem uw ideale woonplattegrond mee naar huis’: Jan Metz schetst met bezoekers hoe hun woonplattegrond er op de Handelskade uit kan zien.
 • Waalkunst: 20 Nijmeegse kunstenaars tonen hun blik op het Waalfront.
 • 16.00 uur: Debat ‘Het Nieuwe Werken’. Will Tinnemans verkent met experts en publiek Het Nieuwe Werken in Nijmegen.

De Ontwikkelingscombinatie Handelskade (een samenwerking van woningcorporatie Standvast Wonen en Bouwfonds Ontwikkeling) heeft drie architectenbureaus aan het werk gezet om negen gebouwen te ontwerpen voor de nieuwe woon-werklocatie met horeca aan de Waal. De architectenbureaus zijn Vera Yanovshtchinsky architecten, HVDN architecten en Mulleners & Mulleners. Het ontwerp voor de binnenhoven en de openbare ruimte volgt later dit jaar.

Handelskade omvat ruim 500 koop- en huurappartementen voor diverse doelgroepen en circa 4.000 m2 aan voorzieningen als restaurants en bedrijfsruimten voor dienstverleners. Het plan omvat onder andere een woontoren aan de Waal en een parkeergarage met ruim 500 plaatsen. Het plan ademt de sfeer van het maritieme karakter aan de haven.

De Ontwikkelingscombinatie Handelskade wil de plannen bouwklaar hebben op het moment dat de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan is voltooid. Naar verwachting is dat medio volgend jaar. Als de bouw in de tweede helft van 2012 kan starten, zullen de eerste bewoners in 2014 hun woningen betrekken.

Debat over Het Nieuwe Werken

Op de Handelskade gaat niet alleen gewoond, maar ook gewerkt worden en er komt horeca. Daarom verkent journalist Will Tinnemans in een debat over ‘Het Nieuwe Werken’ met experts en publiek hoe wonen en werken op deze plek kunnen samengaan.

Wat is Het Nieuwe Werken precies? Waar hebben Nieuwe Werkers behoefte aan? Hoe kan een goede balans worden gevonden tussen werk en privé? En vooral: op welke manier kunnen horeca, toekomstige gebruikers en ontwikkelaars samenwerken om deze plek tot een succes te maken?
Tot de experts behoren onder anderen Michel Mooij (architect, auteur en oprichter van Bureau WorkSpace), Juul Martin (mede-initiatiefnemer van De Waarmakerij, een co-werkplek voor ZZP-ers in Nijmegen) en André Westerhuis (adviseur Anders Werken bij Bureau Huisvesting Rijksoverheid).

Waalkunst

Twintig Nijmeegse kunstenaars laten beelden zien van ‘hun’ Waalfront. Het Ontwikkelingsbedrijf Waalfront vroeg deze zomer tijdens het Vierdaagse-festival Habana aan 63 kunstenaars hun beeld te geven van de skyline van Nijmegen.
Op 30 oktober zijn de eerste resultaten te zien met werken van 20 kunstenaars waaronder Lies van Haren, Diederik Grootjans, Mireille Lichterink, Ingrid Claessen, Korneel Jeuken, Hans Kooijman, Marc Willemse en Marie Louise Fransen.
Van januari tot april 2012 worden in de Stadsschouwburg de werken van alle deelnemende kunstenaars tentoongesteld.

Feiten en cijfers deelplan Handelskade Waalfront

 • Handelskade is eerste plandeel van Waalfront
 • Ruim 500 woningen
 • Circa 4000m2 commerciële voorzieningen, zoals restaurants en ruimte voor dienstverleners
 • Ruim 500 gebouwde parkeerplaatsen.
 • Realisatie 2012 - 2017
Meer weten? Contact
Wat is de status? Planning