Meerwerk nieuwbouwwoning

U heeft een nieuwbouwwoning gekocht. En nu? Goed nieuws: u kunt nu direct verder met het samenstellen van uw eigen woning. Helemaal naar eigen wens! Denk hierbij niet alleen aan een uitbouw of dakkapel, maar ook aan bijvoorbeeld een extra kamer op zolder. Of bepaal waar u de lichtpunten en stopcontacten wilt hebben. Een lichtsensor op het toilet of dimmers in de woonkamer. Op deze pagina leest u er alles over.

Maak uw meerwerk wensen inzichtelijk

Als u al eerder een nieuwbouwwoning heeft gekocht, weet u dat er heel veel mogelijk is. Als dit uw 1e nieuwbouwwoning is, maak dan voor uzelf snel inzichtelijk wat u precies wilt en wat de kosten daarvan zijn. De kosten voor meerwerk kunt u namelijk laten meefinancieren in uw hypotheek.

En hoe zit het met minderwerk?

Wilt u juist dat de aannemer minder werk verricht dan in de oorspronkelijke plannen staat genoemd? Wilt u bijvoorbeeld de keuken niet laten plaatsen, omdat u zelf die ene speciale keuken op het oog hebt? Dan noemen we dat 'minderwerk'. Verricht de aannemer minder werk, dan betaalt u natuurlijk ook minder. Hoeveel u precies bespaart? Dat staat in het minderwerk overzicht dat de aannemer samenstelt. Dit overzicht ontvangt u van uw contactpersoon bij de aannemer: de kopersbegeleider.

image alt

Aannemer

De aannemer die uw nieuwbouwwoning bouwt, doet dat volgens een bepaald bouwplan. Per bouwnummer biedt de aannemer opties aan om de woning uit te breiden of de indeling aan te passen. Dit zijn opties waar vaak voor wordt gekozen, denk aan een uitbouw of een dakkapel. Ze staan beschreven op een meer-/minderwerklijst en zijn uitgetekend op plattegronden. Dit noemen we de optieplattegronden. Zowel de optieplattegronden als de meer-/minderwerklijsten maken het u extra makkelijk. Buiten die uitgewerkte opties zijn er vaak ook nog andere mogelijkheden.

image alt

Kopersbegeleider

De aannemer die uw woning bouwt, koppelt u aan een kopersbegeleider. Zoals de naam al aangeeft: hij of zij begeleidt u door het hele proces van meer- en minderwerk. Een kopersbegeleider weet precies wat er mogelijk is en helpt u bij het maken van uw keuzes. U heeft dan tot de (zogeheten) sluitingsdatum van het meer- en minderwerk de tijd om uw keuzes door te geven. Daarna gaat de aannemer de benodigde materialen bestellen en de werkzaamheden inplannen.

image alt

Meerwerk financieren

De kosten voor meerwerk komen boven op de koop-/aanneemsom van de woning die u heeft gekocht en kunt u mee financieren in de hypotheek. Uw hypotheekadviseur kan u er alles over vertellen. Wilt u meer weten over het financieren van uw woning? U leest het op de servicepagina Financiering.

Wel doen

  • Denk verder dan de 'standaard' meerwerkopties zoals bijvoorbeeld dimmers of buitenkranen. Misschien wilt u wel leidingwerk laten omleggen of wilt ugraag een extra slaapkamer of een grotere berging. Overleg dit met de kopersadviseur en vraag meteen naar de deadline voor het doorgeven van uw wensen.
  • Teken de meubels vast in, zodat u de lichtpunten kunt bepalen. Of gebruik een van de vele interieurontwerp apps die er zijn.
  • Haak uw hypotheekadviseur tijdig aan.
  • Houd goed contact met de kopersbegeleider.
  • Schakel een interieurstylist of binnenhuisarchitect in als u moeite heeft met het inrichten van uw woning op basis van een plattegrond.

Niet doen

  • Wacht niet te lang met het inlezen van de meer-/minderwerk mogelijkheden.
  • Verwachten dat alles mogelijk is. Bij projectbouw wordt gewerkt met opties waarvoor al vergunningen zijn afgegeven en met standaarden om zo snel en foutloos mogelijk te kunnen bouwen.
Iets vragen? Neem contact op
Meer over uw hypotheek Financiering