Pim Köther - KENK architecten

7 maart '19

Wij werken als architecten al ruim 25 jaar met veel plezier en passie aan woningbouwprojecten in het hele land, waarbij we ons vaak laten inspireren door de negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse baksteen architectuur.

Ook Nijmegen is rijk aan architectuur uit deze periode met zowel prachtig gedecoreerde herenhuizen en vrijstaande stadsvilla’s als seriematige woningbouw. Daarnaast is er een grote traditie met karakteristiek industrieel erfgoed langs dit deel van de Waal. Deze beide architectuurstijlen vormen een belangrijke inspiratiebron voor de nieuwe groene wijk Koningsdaal. Deze wijk heeft een gevarieerd programma bestaande uit een menging van statige herenhuizen, eengezinswoningen en appartementen. De rijk gedetailleerde woningen vormen de overgang ten zuiden van de Laan van Oost -Indië naar een architectuur met een meer stoer en robuust industrieel karakter langs de Waal

Koningsdaal Noord

Koningsdaal Noord sluit qua sfeer aan op het zuidelijke deel maar heeft een duidelijk eigen karakter door het op een subtiele manier toepassen van ornamenten. Typische 19e -eeuwse elementen zoals repeterende verticale ramen, een geaccentueerde plint, erkers, ‘Franse’ balkons en witte kroonlijsten geven de woningen een voorname uitstraling

De Herenhuizen van Blok 1

Koningsdaal Noord sluit qua sfeer aan op het zuidelijke deel maar heeft een duidelijk eigen karakter door het op een subtiele manier toepassen van ornamenten. Typische 19e -eeuwse elementen zoals repeterende verticale ramen, een geaccentueerde plint, erkers, ‘Franse’ balkons, en witte kroonlijsten. De statige herenhuizen in Blok 1 zijn ontworpen als een ensemble, refererend aan een ‘stadpaleis’ waarbij de woningen verbijzonderd worden door subtiele sprongen in de rooilijn, erkers en balkons. Architectonisch zijn de woningen ‘familie’ van de woningen in Blok 3 en 4 maar zijn qua sfeer en uitstraling meer geïnspireerd op de 19e -eeuwse industriële baksteen architectuur. Een warme okerkleurige baksteen wordt gecombineerd met donkere kozijnen en stoere donkere industriële staalprofielen. Op de begane grond hebben de woningen een ruime eetkeuken, op laag 1 is de woonkamer met direct of indirect zicht op de Waal. Al deze woningen hebben aan de voorkant grote glazen harmonicapuien die over de volle breedte geopend kunnen worden.

Een margestrook zorgt voor een mooie overgang tussen de straat en de woningen. Deze strook kunnen de bewoners gebruiken om bijvoorbeeld planten bakken te plaatsen. Aan de Waal zijde hebben de woningen een stadsvoortuin.

Aan de zuidzijde vormen 2 atelier achtige ruimtes een ‘monumentale’ poort naar het binnenterrein.
ten geven de woningen een voorname uitstraling

De appartementen van blok 2

Blok 2 bestaat uit twee sculpturale urban villa’s. De blokken zijn opgebouwd uit een heldere baksteenstructuur gecombineerd met grote glaspuien. Door de terugspringende dakterrassen, bekroond met stalen pergola’s, krijgen beide blokken een expressieve uitstraling, passend bij de bijzondere plek aan de Waal. Beide blokken hebben een voorname dubbelhoge plint van licht prefab beton.

Blok 2A heeft een warme zalmrode baksteen, Blok 2B krijgt een wit genuanceerde baksteen en is 1 verdieping lager dan  Blok 2A. Net als Blok 1 zijn ook de appartementen qua sfeer en uitstraling geïnspireerd op de stoere en ‘kloeke’ 19e -eeuwse industriële baksteen architectuur.

Beide blokken liggen vrij in de stedelijke ruimte en zijn omgeven door een groen grasveld. Dit grasveld sluit aan op de groene route langs de Waal en op het naastgelegen park

Ik heb een vraag! Contact
Koningsdaal fase 11 Woningaanbod