Gluren naar de muren; afwerking van de wanden

11 april '22

Binnenkort de sleutels! De aannemer is inmiddels begonnen met de wandafwerking van je woning. Een bijzonder moment, want het huis is nu echt bijna klaar om bewoond te worden. Doorgaans worden nieuwbouwhuizen behangklaar opgeleverd. Benieuwd wat hiermee wordt bedoeld en welke methoden voor wandafwerking er nog meer zijn? Lees snel verder.

image alt

Behangklaar versus sausklaar

Behangklare muren zijn klaar om met dikker behang, zoals glasvezelbehang of pleisterwerk afgewerkt te worden. De muur heeft nog kleine oneffenheden, zoals bultjes of ruwe plekken, dus je kunt er niet direct overheen schilderen of er een dun behang op plakken. Daar moeten de muren sausklaar voor zijn. In dat geval zijn de muren gladgestreken met een dunne gipslaag en vrij van oneffenheden. Verven en behangen kan nu meteen!

image alt

Superstrak stucwerk

Sausklaar opleveren gebeurt door middel van stucwerk. Dit is een vaak voorkomende afwerkingsmethode en waarschijnlijk wel bij je bekend. In feite is dit een laag pleister die met de hand op muren en plafonds wordt aangebracht.

Met stuc worden onaantrekkelijke, oneffen wanden van hout, baksteen of beton netjes weggewerkt en gladgestreken voordat het geverfd wordt. Het huis ziet er na een laag stuc in één klap superstrak uit! Dat is ook meteen een groot voordeel van stuc. Een nadeel is dat het ten opzichte van andere methoden, zoals renovlies, relatief duur is.

image alt

Mooie egale muren met renovlies

Dat brengt ons bij de volgende methode: renovlies. Dit type behang is een alternatief voor stucwerk en levert ook mooie egale muren op. Het is misschien niet net zo strak als gestucte wanden, maar het komt absoluut in de buurt. Daarnaast is het ook stootvast en brandveilig. Het aanbrengen gaat een stuk sneller en het is aanzienlijk goedkoper is dan stuken! Zorg wel voor een goede behanger en/of schilder zodat je de naden niet kan zien en het renovliesbehang niet loslaat.

Meer opties

Naast stuc en renovlies zijn er nog veel meer methoden. Neem spachtelputz, een betaalbare afwerking met een lange levensduur. Dit sierpleisterwerk is te herkennen aan de korrelstructuur. Dan heb je ook nog spackspuitwerk, een korrelpleister op kalkbasis die onder hoge druk op de muur wordt gespoten. Deze laatste twee opties zijn een stuk goedkoper, maar het resultaat ziet er dan ook echt anders uit.

Je leest het: opties genoeg. Wanneer het om wandafwerking gaat is het dus belangrijk te bepalen wat je smaak is, en natuurlijk of het past binnen het budget.

  Contact
  Nieuws