De veerkracht van Nijmegen-West

27 september '21

Go Short en Architectuurcentrum Nijmegen presenteren: 'De veerkracht van Nijmegen-West'. Een Filmwandeling over de ontwikkeling van het Waalfront. 

In 2020 ontstond een herwaardering voor het ommetje en de verbinding met je eigen omgeving, met je voeten tijdens het lopen, de zon op je huid en de vogels die fluiten. Nieuwe ideeën werden geboren en deze filmwandeling is daar het levendige en uitgewerkte resultaat van.

image alt

Lef om te vernieuwen

Aan de rand van de binnenstad ligt het Waalfront: het voormalige industrie- en havengebied dat transformeert naar een hoog stedelijk woon- en werkgebied. Go Short maakte i.s.m Architectuurcentrum Nijmegen een filmwandeling over de veerkracht van mensen in deze dynamische omgeving. Bewoners, ondernemers en ontwerpers vertellen hoe zij de veranderingen ervaren, maar ook de gezamenlijke wens om het ‘samen sterk’ gevoel in Nijmegen-West te behouden. Het lef om te vernieuwen en het verleden te koesteren. "Meebewegen is de enige manier waarop je dit kan doen. Verandering in de wijk gaat niet over verbetering of verslechtering. Je neemt het waar zoals de mensen op het water het waarnemen" volgens Eric Mol - bewoner Waalhaven. 

Unieke kijk op de omgeving

De wandeling is verweven met vier korte films die de sfeer van het gebied versterken. Ze wijzen je op bijzondere gebouwen op de route, je hoort van architect Iggie Dekkers over de ontwikkelingen op het Nyma terrein en ze nemen je mee in de verhalen van mensen uit het Waterkwartier en het havengebied. De locaties die je onderweg passeert spreken tot de verbeelding. Door middel van audio, film en speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door muzikant Frank Boeijen (the Gathering), geven ze je een unieke kijk op deze omgeving die constant in verandering is. 

image alt

Ontdek & verwonder

Loop mee en verwonder je tijdens deze stadswandeling over de bijzondere ontwikkelingen in het havengebied. Deze unieke beleving en het leggen van verbindingen creëert waardevolle ontmoetingen. Ook tijdens deze wandeling laten ze ontmoetingen zien: ontmoetingen met de stad, film en architectuur. Ga jij mee op avontuur?

Wanneer ga jij?

De wandeling, inclusief audio en films, is voor iedereen gratis beschikbaar via de mobiele website van Go Short. De wandeling is op ieder moment te lopen, individueel of samen. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en een koptelefoon. De route (max. 2 uur) start vanaf het Joris Ivensplein en loopt onderlangs de spoorbrug naar het havengebied. Zorg dat je telefoon is opgeladen, zet je koptelefoon op en geniet! 

Filmwandeling
  Alles over de planning
  Bekijk alle wijken in Waalfront