Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Waalfront bestaat straks uit zes deelgebieden: Handelskade, Haven/Eiland, Dijkkwartier, Waalkwartier, Park Fort Krayenhoff en Koningsdaal. Alle deelgebieden hebben een eigen karakter. De gemene deler is de Waal. Overal is de verbinding met de rivier gezocht, zodat iedereen optimaal profiteert van wonen en ondernemen op zo’n unieke locatie. In het gebied komen winkels, restaurantjes, voorzieningen en ongeveer 2000 woningen in zeer uiteenlopende types. Van een huurappartement tot een statig herenhuis aan de kade. De deelgebieden worden deel voor deel ontwikkeld. De gehele Handelskade is inmiddels opgeleverd. Waalfront heeft een rijke geschiedenis. Eerst was het gebied een Romeinse nederzetting, later werden er op deze plaats de vestingwerken aangelegd. Tot slot vierde hier de industriële ontwikkeling hoogtij. En nu, na vele turbulente jaren, wordt dit unieke stukje Nijmegen teruggegeven aan de stad. Het wordt een schitterend nieuw leefgebied waar, door het behoud van de authentieke elementen en gebouwen, de historie nog duidelijk voelbaar is. De mix van historie & nieuwbouw, park & water en de binnenstad van Nijmegen zo dichtbij maakt Waalfront tot een bijzonder aantrekkelijke plek om te wonen.
Het centraal station van Nijmegen ligt op loopafstand van Waalfront. Prettig als je buiten de stad werkt of een dagje uit wilt naar bijvoorbeeld Arnhem, Utrecht of Zwolle. Vanaf het station rijden ook diverse bussen de regio in.
Waalfront ligt op loopafstand van het centrum van Nijmegen, direct aan de Waal. Dus werkelijk alle voorzieningen zijn dichtbij. Van uitgaan en winkelen tot ziekenhuis en sport: je woont in de stad, dus je hebt alle gemakken van de stad. Het unieke van Waalfront is echter, dat je de rivier, de bruggen en de uiterwaarden ziet en voelt, zodra je je hoofd uit je slaapkamerraam steekt. Best of both worlds? Zeker weten.
Van kinderdagverblijf tot basisonderwijs en van voortgezet onderwijs tot universiteit: in Nijmegen is het allemaal aanwezig. In de naastgelegen wijk de Biezen vind je bijvoorbeeld basisschool Aquamarijn.
In het Honigcomplex, midden in Waalfront, kun je je sportieve hart ophalen. Leef je uit in het healthcentre, voel het zand tussen je tenen bij beachvolley of schud de heupen los bij een cursus oriëntaalse dans. Liever in de frisse buitenlucht? Ga dan een rondje hardlopen in het Westerpark of het Kronenburgerpark.
Zin in een lekker hapje of drankje? Geen probleem! In Nijmegen is op elke hoek van de straat wel een restaurant of (eet)café te vinden. En omdat Nijmegen een echte studentenstad is, leeft de stad 24 uur per dag. Bezoek een van de vele studentenkroegen of ga dansen in de Matrixx. En ook in Waalfront zelf kun je terecht bij een van de culinaire hotspots in het Honigcomplex. Wat dacht je van de Meesterproef?
Er zijn veel verschillende factoren die de planning voor zo'n groot gebied bepalen. De laatste fase van Koningsdaal is inmiddels opgeleverd, Park Fort Krayenhoff is uitverkocht en gestart met de bouw. Ook alle appartementen van Havenkade zijn in verkoop gebracht en de bouw op deze mooie plek is eveneens gestart. Tussen 2022 en 2024 wordt gewerkt aan de rest van het waalkwartier en het gebied waar nu het Honigcomplex staat. Na 2023 wordt tevens gewerkt aan Dijkkwartier West.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. Je wordt dan door middel van e-mailnieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit nieuwbouw project.
In Nijmegen kennen we wijkregisseurs. Zodra de grond (delen van de openbare ruimte binnen een nieuwbouwplan) is overgedragen aan gemeente, wordt er een wijkregisseur aangesteld. Hij of zij kan al jouw vragen beantwoorden omtrent dit onderwerp. Bekijk hier welke wijkregisseur per wijk is aangesteld.
Is er iets kapot in de buurt, ligt er afval of ervaar je overlast? Meld het via de website "Meld&Herstel" van de gemeente Nijmegen of gebruik de Meld & Herstelapp.
MijnWijkplan is een digitaal platform waar bewoners en de gemeente samenkomen om jouw wijk te verbeteren. Ook vind je hier alle informatie over de gemeentelijke projecten buiten op straat.
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/
Ga naar de veel gestelde vragen pagina van de wijk Iris.
Ga naar de veel gestelde vragen pagina van de wijk Iris.
Alle appartementen in Havenkade zijn verkocht. Er komt geen nieuw aanbod meer in deze wijk. Wil je toch iets vragen? Neem dan contact met ons op.
Alle woningen en appartementen in Koningsdaal zijn verkocht. Er komt geen nieuw aanbod meer in deze wijk. Wil je toch iets vragen? Neem dan contact met ons op.
Alle appartementen in Park Fort Krayenhoff zijn verkocht. Er komt geen nieuw aanbod meer in deze wijk. Wil je toch iets vragen? Neem dan contact met ons op.
Alle appartementen aan de Handelskade zijn verkocht. Er komt geen nieuw aanbod meer in deze wijk. Wil je toch iets vragen? Neem dan contact met ons op.
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw