Kunst aan de Voorstadslaan

27 september '21

Langs de Voorstadslaan komt een kunstwerk van Ruud Kuijer. Het is de ‘kers op de taart’ bij de afronding van de Handelskade. Bij de keuze van het kunstwerk langs  de Voorstadslaan is een bewonersvertegenwoordiging van de Handelskade, gemeente Nijmegen en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling betrokken.

Waalfront Nijmegen

Groot abstract gebaar

Het kunstwerk aan de Voorstadslaan heeft van de kunstenaar een diepere betekenis meegekregen. Volgens Ruud Kuijer is het sculptuur aan de Waalhaven een “groot abstract gebaar” naar de aangrenzende haven. Het uitgangspunt van het sculptuur zijn de grote vormen van de elementen en de krachten die spelen op deze plek, deze worden in het sculptuur samengevat in een unieke vorm.

Scheepsbel

De Scheepsbel in het kunstwerk is afkomstig uit het binnenvaartmuseum dat gevestigd is in het schop “Jos Vranken” dat in de Waalhaven ligt. Van de bel uit het museum wordt een mal gemaakt op ware grootte.

De scheepsbel speelde een rol in de sleepvaart tot ongeveer 1960 toen de meeste binnenvaartschepen nog geen eigen motor hadden en ze, soms wel zes of zeven schepen achter elkaar, door een sleepboot werden getrokken naar Duitsland en terug.

Het kunstwerk krijgt een plek aan het begin van het voetpad naar de lage kade van de Waalhaven. De kunstenaar is momenteel nog druk bezig met het maken van zijn kunstwerk. Wanneer het wordt geplaatst, is nog niet bekend

  Contact
  Nieuws