Ondernemers aan het woord: ‘De Honig Fabriek is een broeinest voor ondernemers’

29 november '23

De Honig Fabriek is het historische deel van de Waalfront. Het is een creatief, culinair en bruisend centrum voor ondernemers én bezoekers van dit terrein. Wij hebben met enkele ondernemers gesproken die nu rondom en in het Honig complex gevestigd zitten. Wie zijn zij? Hoe zijn zij hier terechtgekomen? Wat is er nu te doen op het terrein? En hoe zien zij de toekomst van dit terrein voor zich? We spreken met Sander Bokes van bierbrouwerij Oersoep en Amido Giebels van Boules Beach Bar.

image alt

Oersoep: bierbrouwerij in de oude soepfabriek

Oersoep is een bierbrouwerij met een breed aanbod aan bieren. Een klassiek kruidig Belgisch witbiertje, een goudkleurig tripelbiertje of een heerlijk verfrissend alcoholvrij biertje. Sander Kobes (CEO Oersoep) vertelt: “Ooit zijn we de brouwerij begonnen in een garagebox. Acht jaar geleden konden we verhuizen naar de leeggekomen Honig fabriek in Nijmegen. Het was voor ons een pasklare plek om in te trekken. De ruimte was namelijk volledig ingericht om dit soort producten te maken. Naast de brouwerij hebben we hier ook een tijd een proeflokaal en een restaurant gehad.”

Voorloper op de biermarkt

De markt vraagt steeds meer naar alcoholvrij bier. Sander: “We spelen graag in op de trends en willen ook voorloper zijn. We zijn daarom altijd op zoek naar interessante en experimentele smaakcombinaties. Momenteel zijn we bezig met een 0.0% frisdrank dat, net als bier, wordt gemaakt door middel van vergisting. Er zijn nog maar weinig frisdranken die op deze manier worden ontwikkeld. Het is een complex non-alcoholisch drankje met een beetje ‘ballen’. We zijn hier erg trots op.”

image alt

800 eigenaren

Sander: “We proberen zoveel mogelijk op lokaal niveau te organiseren. Onze distributie verloopt alleen met lokale partijen. Op den duur willen we dit tot een hoger niveau tillen en al ons bier gaan brouwen met lokale ingrediënten. Oersoep is op Nijmegen gericht en maakt gebruik van de diensten uit Nijmegen en omgeving. We zijn inmiddels een bedrijf met zo’n 800 eigenaren. De aandeelhouders komen voor het merendeel uit de buurt en zijn bijna allemaal afnemers van ons product.”

Toekomst

De stad groeit en dit stuk ligt nu in het hart van de stad. Sander: “Wij zijn ons bewust dat aan deze kant van de stad veel toekomst zit. Wij geloven in deze wijk. Hier zitten onze grootste afnemers en mede-eigenaren van Oersoep. Wij zitten goed geworteld in de buurt en we blijven hier dan ook graag zitten. Momenteel zit ons kantoor en distributiecentrum in het Honig Fabriek. Het plan is om hier een nog grotere brouwerij te vestigen. Het terrein heeft een industrieel karakter en dat past precies bij de uitstraling van ons merk.

Binnenkort gaan wij met een nieuwe pub open op de Nijma, waar uiteraard onze Oersoep bieren te proeven zijn! Dit zit op 300 meter afstand van de Waalfront. Het zal voor de mensen die hier komen wonen een leuke plek worden om naartoe te gaan.”

Leuk weetje!

De naam oersoep bestond al voor Oersoep zich vestigde in de oude soepfabriek. Sander: “Dit was puur toeval! Het idee van oersoep is dat je met bierbrouwen, net als met soep, met maar een paar simpele ingrediënten (gerst, water, hop en gist) een complex iets kan maken.”

Wens

Sander: “De Honig Fabriek is een broeinest voor de ondernemers die hier samen met ons gestart zijn. We inspireren elkaar en hebben elkaar zien groeien. Ik hoop dat de locatie zich verder gaat ontwikkelen tot een nieuw, leuk en levendig terrein. Een plek waar je kan wonen, ontspannen en gezellig samen kan zijn.”

Oersoep is te verkrijgen in de supermarkten, de slijterijen en in 80 procent van de cafés in Nijmegen. Wil je meer weten over het aanbod van Oersoep? Ga hier naar de website.

image alt

Boules Beach Bar: inspanning & ontspanning

Naast het Honigcomplex zijn de broers, Amido en Zilano Giebels, de Boules Beach Bar begonnen. Hier kan je op één van de zeven veldjes op het strand een potje beachvolleyballen en bij de beach bar genieten van een heerlijk drankje en hapje! Bij Boules Beach Bar hangt een gezellige en gemoedelijke sfeer. Amido Giebels vertelt trots: “Boules Beach Bar is een goede aanvulling op de uitgaansgelegenheden in Nijmegen en iedereen is er enthousiast over. ”

Ondernemerschap

Het ondernemen startte voor de broers met het openen van een Jumpsquare vestiging, waar je indoor trampoline kan springen, in Veghel. Ze hadden de smaak van het ondernemen snel te pakken en openden na een paar jaar de deuren van de Boules Bites Bar in Nijmegen. Boules Bites Bar is een combinatie van Jeu de Boules, hapje, drankje en gezelligheid. Dit ligt op 3 kilometer afstand van de Waalfront. Amido: “Wij hebben een samenwerking met Oersoep waar we ons bier inkopen voor Boules Bites Bar. De mannen van Oersoep hebben ons benaderd met de vraag of we een creatief project wilden gaan starten op het Honig terrein. En zo geschiedde en is de dochteronderneming van Boules Bites Bar geboren: de Boules Beach Bar. In de zomermaanden is het geopend waar de bezoekers met hun voeten in het zand lekker kunnen genieten van de zon en een gezellige sfeer.”

Tijdelijk concept

Amido: “Boules Beach Bar is hier tijdelijk gevestigd. Het is een opvulling van het terrein tot de bouw echt gaat starten. Het concept is daar ook op ingericht. De beach bar bestaat uit een container en een stretchtent en voor de rest is er alleen zand en materiaal voor de volleybalvelden benodigd. Het is makkelijk af en op te bouwen en daarmee ideaal voor een tijdelijk concept. We zitten nu op een fantastische locatie op een fijn terrein en hebben prachtig uitzicht over het water. We zullen hier volgend jaar in elk geval nog zijn en wellicht dat er in de toekomst nog plek voor ons gaat zijn!”

Kom langs!

Benieuwd naar het bruisende terrein van het Honig complex? Zin in een portie inspanning én ontspanning met vrienden? In april 2024 is de strandbar op het Honig complex weer voor het zomerseizoen geopend. Schroom niet en kom gezellig een kijkje nemen! Zie hier voor meer informatie de website van Boules Beach Bar.

In een volgend interview spreken we met Bart Roelofs van koffiehuis First Things First en met Godfried Verstegen van cultureel centrum Brebl.

  Nieuws
  Locatie