Ondernemers aan het woord: ‘Cultureel kwartier op het Honig terrein’

14 december '23

De Honig Fabriek is het historische deel van de Waalfront. Het is een creatief, culinair en bruisend centrum voor ondernemers én bezoekers van dit terrein. Wij hebben met enkele ondernemers gesproken die nu rondom en in het Honigcomplex gevestigd zitten. Wie zijn zij? Hoe zijn zij hier terechtgekomen? Wat is er nu te doen op het terrein? En hoe zien zij de toekomst van dit terrein voor zich? We spreken met Bart Roelofs van koffiehuis First Things First en met Godfried Verstegen van cultureel centrum Brebl.

First Things First: Specialty Coffee & Kids-proof

Bart: “Mijn vrouw en ik zijn gek op koffie! Ons eigen koffiehuis beginnen was altijd een droom. Op vakantie zochten we altijd naar de koffie-hotspots en bespraken we wat we qua concept voor onze eigen ‘toekomstige’ koffietent beter zouden doen. Ik had al mijn eigen bedrijf ‘Denk Fysio’ waar ik scholing geef aan fysiotherapeuten. Toen de ruimte in de Honigfabriek vrij kwam zagen we gelijk een mooie kans voor zowel onze eigen koffietent, als voor een scholingsruimte voor mijn bestaande bedrijf. Twee vliegen in één klap! We zijn het avontuur aangegaan en in maart gingen de deuren van First Things First open.”

image alt

Een onderscheidend koffiehuis

Bart: “Ten eerste onderscheiden wij ons van andere koffiehuizen door ‘Specialty Coffee’ te serveren. Dit is kwalitatief hoogwaardige koffie met unieke smaakeigenschappen. Ten tweede dient het er ook perfect uit te zien. Dit is een standaard waar wij veel belang aan hechten. Verder hebben wij ons gericht op een belangrijke doelgroep in de buurt: jonge gezinnen met kinderen. Dit is een ruim koffiehuis waar je met je kinderen terecht kan. Er zijn in First Things First vier speelhoeken zodat je vanaf elke plek in de tent de kleintjes in de gaten kan houden. De ouders kunnen rustig genieten van een kopje koffie en de kids vermaken zichzelf. Ideaal!”

image alt

Ruimte voor bedrijven

Bart: “We gebruiken de scholingsruimte in eerste instantie alleen op de vrijdag en de zaterdag voor fysiotherapeuten. De andere dagen van de week stond de ruimte eerst leeg, tot een bedrijf op een dag kwam vragen of zij de ruimte mochten huren als vergaderruimte. Zonder dat wij daar enige acquisitie voor hebben uitgevoerd, hebben we nu per maand zes tot acht bedrijven over de vloer voor een vergadering met een lunch en een koffie workshop. Dit willen we in de toekomst zeker verder uitbouwen.” 

Unieke plek nu en in de toekomst

Bart: “De ruimte in de oude fabriek is uniek. Het heeft een industriële uitstraling met veel kleur en creatieve muurtekeningen.” Volgend jaar starten de bouwwerkzaamheden in het Honigfabriek en First Things First blijft tot die tijd open. Het stel hoopt na alle werkzaamheden weer te kunnen terugkeren met hun koffietent in de Honigfabriek. Bart en zijn vrouw zien veel potentie in deze locatie: “Nu zitten we aan de achterkant van de Honigfabriek. Mensen moeten nu weten dat hier een goede koffietent zit. Straks wordt dit een heel levendig gebied met veel doorloop. Er komt een wandelroute van de ene naar de andere brug en daar zitten wij precies tussenin. Boven ons komt een hotel en om ons heen kantoren. En voorbijgangers, hotelgasten en kantoorpersoneel zijn natuurlijk van harte welkom bij First Things First!"

Kom jij ook gezellig een koffie doen of wil je een ruimte huren bij First Things First? Bekijk hier de website voor meer informatie.

image alt

Brebl: ‘Hét jazz podium in Nijmegen’

Godfried Verstegen is de eigenaar van Brebl in het Honigcomplex. In Nijmegen was ooit een groot tekort aan ruimtes waar creatieve en muzikale mensen konden optreden. Godfried is al sinds 1998 werkzaam op de culturele markt en hij is het cultureel centrum Brebl begonnen in 2014.

Godfried vertelt: “Ik zat in een organisatie dat er was om de culturele sector in Nijmegen te vertegenwoordigen. In 2012 was er een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente in de Honig Fabriek met de vraag aan ons: ‘Wat zullen we doen met het fabriekspand en -terrein?’ Wij vonden dit de ideale plek voor ondernemers om te gaan starten. En dat bleek al snel een groot succes! Er werkten uiteindelijk 150 bedrijven met in totaal 600 werknemers. Dit was een stuk meer dan in de tijd dat er nog macaroni boogjes werden gemaakt, haha.”

Brebl

Godfried: “In de huidige Brebl ligt de focus op jazzconcerten en -sessies. We zaten eerst met Brebl aan de overkant van de Honigfabriek. Toen had Brebl ruim 250 events zonder subsidie. Dat waren onder andere dance events, DIY-events, bijeenkomsten, popconcerten en jazzconcerten. Het gaat bij Brebl om de inhoud van wat wordt neergezet en niet om het verdienmodel. Het is een ideëel initiatief dus is het maken van winst geen doelstelling. Er moeten natuurlijk wel voldoende inkomsten binnenkomen om selfsupporting te kunnen zijn. Het is voor muzikanten al moeilijk genoeg om een speelplek te vinden. Jazz en alle verwante genres zijn bij ons welkom.”

image alt

Wens Brebl

Godfried: “Het industriële karakter van de locatie leent zich perfect voor Brebl. De bijzondere uitstraling van de ruimte zelf, is al het halve werk! Bovendien zitten we hier erg gunstig en bezorgen we niemand overlast.” Tot eind 2024 zit Brebl op het Honig terrein en wie weet wat de toekomst nog brengt. Godfried: “Het is de uitgelezen kans om hier een cultureel kwartier te maken. Daar zie ik Brebl ook een positie innemen. Het zou mijn wens zijn dat Brebl een permanente locatie krijgt voor een vast jazzpodium in Nijmegen. Dat de mensen van Nijmegen en omstreken weten waar ze 5 dagen in de week heen kunnen om te genieten van Jazz en moderne muziek.”

Wens Honig Fabriek

Godfried: “Waar ik vooral heel blij mee ben, is dat bepaalde karakteristieke, historische onderdelen van de Honigfabriek overeind zullen blijven. Dit is het laatste stukje cultureel erfgoed van Nijmegen. In eerste instantie zou alles tegen de vlakte gaan. Ik heb altijd geroepen: ‘je wilt een stukje geschiedenis in een nieuwbouwwijk’. Ik ben heel gelukkig dat dit in ieder geval bewaard blijft. Dit was een uitgelezen kans om het verleden te ere. Het is helemaal goed zoals het nu is en zoals het gaat worden.”

Ben jij een liefhebber van Jazz of moderne muziek? Kom een avond naar de voormalige Honigfabriek om te genieten in het cultuur centrum Brebl van een concert!

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere ondernemers op het Honig terrein? We hebben ook gesproken met Sander Bokes van bierbrouwerij Oersoep en Amido Giebels van Boules Beach Bar. Lees het interview hier.

  Nieuws
  Locatie